top of page

Zuren in skincare, waar zijn ze goed voor?

Bijgewerkt op: 17 feb.

Alpha Hydroxy Acids (AHA) zijn in water oplosbaar fruitzuur. Deze fruitzuren weken dode huidcellen los zodat de nieuwere cellen tevoorschijn komen. AHA's stimuleren ook de celvernieuwing en verbeteren de vochtbalans in de huid. AHA's worden voornamelijk gewonnen uit planten, zoals suikerriet en hibiscus.

Alpha Hydroxy Acids (AHA):

1. Glycolzuur (glycolic acid)

2. Melkzuur (lactic acid)

3. Appelzuur (malic acid)

4. Wijnsteenzuur (tantartic acid)

5. Citroenzuur (citric acid)



AHA zuren komen vrij veel voor en worden dan ook veel gebruikt in diverse schoonheidsproducten. De concentratie van het zuur geeft de mate van werking. Doordat het de dode huidcellen verwijderd kan het roodheid geven zoals na een flinke peeling. Niet ieder huidtype is hiervoor geschikt, heb je twijfels of AHA iets voor jou is . Je bent altijd welkom bij mij in de salon of neem even telefonisch contact op.

Beta Hydroxy Acids (BHA) zijn in tegenstelling tot AHA's, oplosbaar in olie. dit maakt BHA uitmate geschikt voor mensen die vette huid/acne hebben. De zuren kunnen zich namelijk vermengen met huideigen talg en en zo diep in de poriën gaan zitten en de verstoppingen oplossen. In die zin doen AHA's en BHA's hetzelfde alleen net iets anders. ze weken allebei de dode huidcellen los alleen AHA's blijven een beetje oppervlakkig en BHA's werken dieper door. Wat veel mensen niet weten is dat de bekendste BHA namelijk salicylzuur afkomstig is van wilgenschors. Salicylzuur is ook familie van de aspirine, dus als mensen allergisch zijn voor aspirine, mogen ze ook geen salicylzuur gebruiken. Wil je BHA’s gaan gebruiken dan is het goed om rekening te houden met allergie ook kunnen BHA’s minder geschikt zijn bij zwangerschap en borstvoeding. Wil je meer advies of weten of BHA’s geschikt zijn voor jou dan kun je altijd contact met mij opnemen.


Poly Hydroxy Acids zien we steeds vaker voorbijkomen, dit is het zusje van de AHA's alleen dan een milder effect. komt omdat ze een andere moleculaire structuur hebben.


Dan hebben we nog de TCA peeling. dat is verkort voor trichloorazijnzuur. Hele pittige peeling die ik in de volgende blog ga behandeling.

De verschillende fruitzuren. 1 pot nat of toch niet ?

Elke zuur heeft zijn eigen werking hieronder ga ik ze ontleden:


Glycolzuur:

Glycolzuur wordt voornamelijk gewonnen uit suikerriet, ananas, papaya en nog onrijpe druiven. Het is niet meer weg te denken uit de skincare wereld omdat het zo effectief werkt. Glycolzuur werkt super maar kleine nadeel is dat het ook irriterend kan werken op een gevoelige huid. Bij de eerste paar keer gebruiken merk je vaak dat je een licht brandend/tintelend gevoel ervan kan krijgen. Omdat het mild is wordt het vaak in grotere percentages aangeboden echter er is een hele belangrijke maar ;Als de rest van het product pH-neutraal is of basisch op de huid werkt glycolzuur nauwelijks tot niet.

Het percentage glycolzuur kan heel hoog zijn en toch kan het product niet werkzaam zijn.

Het is dus belangrijk om te weten dat als je een product met glycolzuur aanschaft dat het een pH-waarde onder de 4 heeft om effect er van te krijgen.


Melkzuur:

Koningin Cleopatra, keizerin Sissi, Josephine Bonaparte hebben 1 ding gemeen, ze baden in ezelinnenmelk. Deze melk maakte de huid glad en zacht en blank. Ezelinnenmelk is zeer rijk aan melkzuur, vitamines a (beta-caroteen), B1 (thiamine),B2 (riboflavine), B6 (pyridoxine),D en E. In de skincare industrie van nu, waar alles in principe vegan is, wordt er geen gebruik meer gemaakt van ezelinnenmelk maar van gefermenteerde suikers en die werken goed tegen pigmentatie, vochtarme/droge huid, fijne lijntjes, oppervlakkige littekens, gevoelige huid, donkere huid. Het werkt perfect om al gezonde en stralende huid ook gezond en stralend te houden.


Appelzuur:

Appelzuur is een stofje dat al sinds 1785 wordt gebruikt in de voedingsindustrie om dranken en snoepgoed een zurige smaak te geven. Tegenwoordig vind je appelzuur (malic acid) in shampoo's, bodylotion's, nagelverzorginsproducten en acne en anti-age producten. De reden dat het in skincare wordt gebruikt is voornamelijk om het product zuurder te maken (een lagere PH-waarde) waardoor bijvoorbeeld glycolzuur beter zijn werk kan doen. Appelzuur aan zich is erg mild.


Wijnsteenzuur:

Wijnsteenzuur wordt gewonnen uit druiven en rode wijn. Er zijn skincare bedrijven die wijnsteenzuur als voornaamste exfoliant gebruiken maar wijnsteenzuur is effectiever als ondersteuner van andere zuren en om de pH-waarde goed te houden. Het heeft overeenkomsten als appelzuur. Het wordt in de voedingsindustrie gebruikt als bewaarmiddel, rijsmiddel en om opgeklopte eiwitten stabiel te houden.


Citroenzuur:

Citroenzuur is pas effectief als exfoliant als het een percentage van 10% of meer heeft. Het wordt wel vaker gezien als een irriterende stof dan als daadwerkelijke exfoliant omdat het een pH-waarde heeft van 2.2. Daarom wordt citroenzuur net als appelzuur en wijnsteenzuur gebruikt om de pH-waarde te sturen. Sommige skincare bedrijven claimen ook dat citroenzuur ook werkt als zijnde AHA maar er is geen enkele onderzoek dat die claim kracht bij zet.


Amandelzuur:

Amandelzuur wordt het minst vaak gebruikt in huidverzorging en dat vind ik persoonlijk erg jammer. Amandelzuur het grootste zuur in moleculaire maat, dat maakt het een interessant zuur voor mensen met een gevoelige huid. Doordat amandelzuur langzamer in de huid trekt is het milder. Tevens heeft onderzoek aangetoond dat amandelzuur de huid kan triggeren om meer talg aan te maken. Dat is niet heel gunstig voor mensen met een vette huid maar voor mensen met acne en een vochtarme huid is amandelzuur perfect. Ik gebruik in de salon een percentage van 10% in combinatie met 20% salicylzuur en 10% melkzuur. In thuisverzorgingsproducten komt amandelzuur bijna niet voor.


Salicylzuur:

Salicylzuur maakt de bovenste huidlaag zacht waardoor schilfers makkelijker loslaten. Zoals eerder beschreven is salicylzuur is in vet oplosbaar dus perfect voor vette huiden en acne. zie Beta Hydroxy Acid.


Bataïne Salicylaat:

Er is nog geen lopend onderzoek naar de effectiviteit naar Bataïne Salicylaat. Wel wordt het soms als alternatief gebruikt voor salicylzuur. In een onderzoek van de enige leverancier van het ingrediënt Arch Personal Care Products zegt dat de effectiviteit van Bataïne Salicylaat net zo goed werkt als salicylzuur als de percentage verdubbeld wordt. Hieruit kan je ophalen dat Bataïne Salicylaat zachter werkt dan salicylzuur zelf, maar er is geen keihard bewijs. advies van het bedrijf zegt dat als je gevoelig bent voor salicylzuur dat je Bataïne Salicylaat en andersom. Of het echt zo goed werkt heb ik geen ervaring mee en laat ik het daarom in het midden.


Schietwilg en wilgenbast extract:

Schietwilg is al een eeuwenoud ingrediënt voor gebruik van huidzalven en compressen. vroeger ontdekten ze al dat wilgen bast goed helpt tegen hoofdpijn en maagpijn. Ook werd de bast vroeger gebruikt om eelt op te lossen en heeft een bevorderende werking op wondgenezing. In 1825 werd ontdekt dat in de bast van de wilgen salicine zit. Salicine is een stof waaruit de eerste aspirines zijn ontstaan. De reden dat de bast zo goed werkt op wondgenezing is dat het een ontsmettende werking heeft. In cosmetica heeft de wilgenbast een vergelijkbare werking als salicylzuur maar is milder voor huid en is het ontstekingsremmend en kalmerend dankzij de pijnstillende werking. Extract van de wilgenbast wordt voornamelijk gebruikt in toners en lotions om de huid licht te ontsmetten kalmeren en adstringeren (samentrekken). soms wordt de bast ook gebruikt om het product langer houdbaar te maken.


Twijfel je over je huid en wat je ermee wil? kom vrijblijvend langs voor een intake.

Bel/Whatsapp: 0619223084

E-mail: v.huidexcellence@outlook.com

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page