top of page

Zonnebrand, een must-have or not?

Het is nu de tijd van het jaar om op vakantie te gaan. Of het nu naar een tropisch eiland is of naar Scandinavië of Australië, overal hebben we zonnebrand nodig.


Ook hoor ik veel te vaak in de salon "vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje" en dit ontzettend gevaarlijk. Waarom is dit gevaarlijk? lees verder.


De laatste tijd op social media zoals Facebook, Instagram en TikTok zijn influencers bezig om de "gevaarlijke" ingrediënten aan het licht te brengen, daardoor durf je als consument niet snel meer te smeren en dat is pas gevaarlijk!

Doordat er door vervuiling van de aarde gaten zijn ontstaan in de ozonlaag, komt de UV straling krachtiger door, dat zorgt ervoor dat we sneller verbranden, ook al is de zon niet sterk aanwezig.


Toch is de schatting dat binnen 10 jaar 1 op de 4 Nederlanders te maken krijgt met huidkanker. Naar schatting heeft Nederland over 10 jaar ongeveer 19 miljoen inwoners, dus dat zou betekenen dat 4.750.000 mensen last krijgen van huidkanker. Persoonlijk vind ik dat verschrikkelijk en ook niet nodig dat zoveel mensen er last van krijgen. Ook krijgen steeds meer mensen sneller last van pigmentvlekken en rimpels, als ze eerder waren begonnen met zonnebrand, was het waarschijnlijk een heel stuk minder geweest.


We moeten ook van de zon kunnen genieten! en dat kan natuurlijk want daar worden we blij van en het is goed voor de vitamine D aanmaak. Als je even een moment zonder bescherming in de zon wil zitten doe dat dan vroeg in de ochtend.


Als je aan mij zou vragen "Is er een wonder crème op deze markt?" dan zeg ik volmondig JA en dat is zonnebrand.


Dan kom ik weer op het sociale discussiepuntje wat de laatste tijd ontzettend hard gaat op social media en dat zijn de ingrediënten. Ik ben zelf schoonheidsspecialiste met specialisatie in acne, anti-ageing, pigmentatie en haar-behandelingen. Dat maakt nog niet dat ik een bio-chemicus ben die crèmes en andere soorten producten in elkaar kan flansen.


Vaak wordt ook de ezelsbrug gebruikt "als je het ingrediënt niet kan uitspreken is het niet goed voor je" dat is niet waar. Ik gebruik een voorbeeld hieronder

  • chlorogeenzuur, catechol, catechine, koffiezuur, 3,4-dihydroxyfenylalanine (DOPA), 3,4-dihydroxybenzeenzuur, p-cresol, 4-methylcatechol, leucocyanidine, p-cumarinezuur, flavonolglycosiden

Voor de mensen die dachten dat dit ingrediënten zijn voor huidverzorging hebben het mis want de moeilijke woorden hierboven zijn de chemische benamingen voor een appel.


Zo zie je maar dat moeilijke woorden vaak niet zoveel hoeven te zeggen.


Toen ik met de salon in Denekamp begon stelde ik mijzelf de vraag "welk merk wil ik in de salon" en toen kwam ik ontzettend snel uit bij Alpha-H. Ik gebruik het zelf al ruim 5 jaar en het heeft mij echt enorm geholpen om van mijn acne af te komen. Wat ik dan persoonlijk jammer vind is dat zoveel huidtherapeuten en andere specialisten voor een product van Alpha-H vallen en dat is de Liquid gold.


Dit is de ingrediëntenlijst van de Liquid Gold (dit product heeft een pH van 2,8- 3,0)

  • Aqua (water), alcohol denat, glycolic acid, glycerin, hydrolyzed silk, ptassium hydroxide, phenoxyethanol, caprylyl glycol, glycyrrhiza glabra (licorice) root extract.

Het ingrediënt van het product waar de meeste over vallen is alcohol denat. Alcohol denat is een alcohol die de huid kan uitdrogen. In veel blogs wordt ie beschreven als "vieze alcohol" maar dat is zonde om te zeggen als je de formule van het product niet kent.


Als je verder kijkt op de ingrediëntenlijst zie je dat er glycolic acid op staat. Dit is een zuur die in water oplost maar niet in vet. In orde om de glycolzuur te laten werken is er een vetvrije huid nodig vandaar de alcohol denat. maar doordat er hydrolyzed silk (zijde proteïnen) en glycyrrhiza glabra (zoethoutwortel extract) in zit wordt de huid weer meteen gehydrateerd. Doordat de pH-waarde van het product zo laag is kan de glycolzuur nog dieper in de huid waardoor het alleen maar beter werkt mits de huid vetvrij is, vandaar de alcohol denat.


Zo zie je maar dat je niet te snel op influencers moet afgaan, vaak krijgen ze producten gesponsord en moeten ze er alleen maar positief over zijn, dus die reviews kloppen vaak niet.


Oke en nu weer terug naar de essentie van deze blog namelijk zonbescherming.


Er zijn wel honderden verschillende zonnebrand producten op de markt in de vorm van een lippenbalsem, fluïde, crème en (haar) spray. Al snel kun je door de bomen het bos niet meer zien.


UV-A Straling

Het hele jaar door worden we blootgesteld aan de zon zonder dat we de zon zien. UVA-straling gaat namelijk dwars door wolken, glas, opperhuid en de diepere lagen bereiken. UVA-straling zorgt voornamelijk voor:

  1. Pigmentatie en verkleuringen in de huid. Zoals zwangerschapmasker, donkere vlekken en een grijzige gloed.

  2. Zonneallergie/Zonne intolerantie. Dit uit zich in roodheid, vlekken/blaasjes op de huid en veel jeuk

  3. Vroegtijdige veroudering. Vermindering elasticiteit van de huid en verslapping, waardoor er sneller rimpels ontstaan.

75% van alle UV-stralen bestaat uit UVA-straling, dus een zonnebrand dragen met hoge UVA bescherming is een must! Bijvoorbeeld de Daily Essential Moisturiser cream SPF 50+, deze zonbescherming heeft een UVA bescherming van 42.92%, deze is ruim hoger dan een gemiddelde zonnebrand merk wat op 17% ligt. De UVB bescherming van 97% --> https://www.alpha-h.nl/collections/zonbescherming/products/daily-essential-moisturiser-spf50

Deze crème is natuurlijk ook verkrijgbaar in de salon.


UVB-Straling

UVB-straling maken maar slechts 5% uit van alle UV-stralen die de aarde bereiken. In tegenstelling tot UVA wordt UVB-straling tegengehouden door wolken en glas maar het kan wel tot diep in de huid trekken. UVB-straling is namelijk verantwoordelijk voor de bruine kleur in je huid, zonverbranding en zonneallergie, wat op latere leeftijd kan leiden tot huidkanker.


Moraal van deze blog is om jezelf goed te beschermen voor de zonstraling, en niet te veel vertrouwen op influencers die producten promoten. Nogmaals heel vaak zijn die producten gesponsord zodat de influencer er een positieve review van maakt. Veel skincare influencers zijn geen schoonheidsspecialistes of huidtherapeuten of dermatologen, neem dus wat ze zeggen met een korreltje zout.


Ik wens jullie allemaal een ontzettende fijne week en vooral goed smeren deze dagen!


Bel/whatsapp: 0619223084

Email: v.huidexcellence@outlook.com


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page