top of page

Waarom de pH-waarde van producten heel belangrijk zijn

Wat is de zuurmantel van je huid?

De zuurmantel is een beschermende emulsie aan de huidoppervlakte, een dun laagje dat bestaat uit een mix van talg, dode huidcellen, zuren en zweet. Dit laagje is bedoeld om je huid te beschermen tegen de invloeden van buitenaf. Zo ook tegen ziekmakende bacteriën, luchtvervuiling en uitdroging.


Je kunt de zuurmantel zien als de eerste verdedigingslinie van de huid. Daarom is het ook erg belangrijk om voor de zuurmantel te zorgen. Hoe gezonder de zuurmantel, hoe beter je huid is beschermd. Als je pH-waarde van huid verstoord is dan is ook de zuurmantel verstoord en krijgen bacteriën vrijwel de vrije loop om te huid te verstoren. En de verstoring kan zich uiten in een vochtarme huid, vettere huid, acne en ontstekingen.


Wat is de pH-waarde?

De afkorting van pH komt van het Latijnse woord "potentia Hydrogenii" en dat betekend 'de werkstofionen'. Waterstofionen maken een oplossing basisch of alkalisch. De pH-waarde wordt uitgemeten tussen de 0 en 14. Tussen de 0 en 7 wordt het zuur genoemd en tussen de 7 en 14 wordt ook alkalisch genoemd. Afhankelijk welke huidtype je hebt zit de pH-waarde van de huid tussen 4.2 en 5.6. Bij de schaal van Fitzpatrick is het mooi af te lezen wat de pH-waarde van je huid ongeveer moet zijn

  • Huidtype 1 en 2: Gemiddelde pH-waarde van 4.5.

  • Huidtype 3 en 4: Gemiddelde pH-waarde van 5.5.

  • Huidtype 5 en 6: Gemiddelde pH-waarde van 6.5.

Bij huidtypes 5 en 6 komt het vaker voor dat de huid wat doffer, droger en sneller geïrriteerd is. Maar tegelijk verouderd de huid minder snel omdat de huiddikte van een huidtype 5/6 dikker is dan huidtypes 1 tot 4. Tevens is de negroïde beter beschermd tegen de zon dan de lichtere huidtypes, dat betekend niet dat hun ook goed hun huid moeten beschermen.


Heel belangrijk als je huidtype 5/6 hebt en je wilt je huid verbeteren door middel van peelingen etc. is het belangrijk om te weten dat een donkerdere huid langer de tijd nodig heeft om zuurder te worden. Als u te snel aan te zure producten zit kan dit juist voor pigment vlekken zorgen. Of beter gezegt "pigment verstoringen". Dit kan zich uiten in donkerdere vlekken of bleekvlekken.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Begin met een vitamine A en c om de huid te te laten wennen. en producten gebruiken met een iets lagere pH-waarde zoals de Balancing Cleanser van Alpha-H. die heeft een pH-waarde van 5,5. Dat is genoeg om mee te beginnen. Belangrijk is om ongeveer 8 weken de tijd te nemen om de huid iets zuurder te maken voor de behandeling, vooral niet te gehaast aan de gang willen gaan anders kan dat flinke gevolgen hebben.


Voor huidtypes 1 tot 4 kunnen mensen meteen beginnen met thuisproducten die zuurder zijn. Bijvoorbeeld door middel van de Liquid Gold van Alpha-H, dit product heeft een pH-waarde van 2.8 - 3.0. Bij het aanbrengen van de Liquid Gold wordt de pH-waarde van de huid flink omlaag getrokken (dit is tijdelijk) waardoor het glycolzuur veel dieper kan doordringen. Dit proces zet de huid flink aan het werkt waardoor collageen, elastine en huideigen hyaluronzuur sneller worden aangemaakt, ook in de diepere huidlagen. Dit effect geeft de huid een fantastische glow en betere conditie.


Hoe breng je je huid weer in balans?

Het is belangrijk dat je huid voor jou weer in balans is. voor huidtypes 1 tot 4 zijn de producten van Alpha-H zeer geschikt. De eerste stap is de reiniger, want ook breng je alleen water aan, de pH-waarde veranderd hierdoor.


Stel je hebt huidtype 3/4 dan is jouw ideale pH-waarde 5.5 zoals eerder aangegeven. De pH-waarde van kraanwater is 7. Dus de pH-waarde van de huid stijgt wat de huid uit balans brengt. Het is dus belangrijk om een reiniger te hebben die de huid weer op de goede niveau brengt. Een huid wat in balans is, is beter voorbereid op intensievere werkstoffen van serums en crèmes. Als je te vaak basische producten gebruikt (geen Alpha-H) zal de huid uit zichzelf moeilijker herstellen en zal langzaamaan steeds geïrriteerder, droger en trekkeriger aanvoelen na de reiniging. Op deze manier kan de huid zichzelf ook moeilijker beschermen tegen slechte bacteriën.


Alle reinigers van Alpha-H zijn zodanig gemaakt dat de ph-waarde gerespecteerd blijft.


Bij de huid die gestresst uitziet, trekkerig aanvoelt of op een andere manier gedraagt zoals jij bent gewend, laat dan de intensievere producten staan en ga terug naar de basis. Een milde cleanser, een moisturiser en een goede zonbescherming. op deze manier wordt de huid rustiger. als de huid weer rustiger is kun je de intensievere producten langzaamaan weer bij pakken. Met de nadruk op geleidelijk. Weet je niet hoe? Stel mij dan vooral de vraag.


Om er achter te komen welke producten er nou bij jou passen adviseer ik om langs te komen voor een huidscan en passend consult en zo komen we er samen achter wat ik voor jouw huid kan betekenen.


Bel/Whatsapp: 0619223084

E-mail: v.huidexcellence@gmail.com

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page