top of page

Rosacea. Wat is het en wat kan je er tegen doen?

Rosacea is een veel voorkomende chromische huidaandoening, wat gekenmerkt wordt door (fel)rode verkleuringen van de wangen en neus. Rosacea kan erg lijken op acne maar ze kunnen als aandoening los staan van elkaar. Het kan wel erg goed zijn dat als je last hebt van rosacea dat je dan sneller last hebt van milia’s (gerstekorrels). Rosacea komt over het algemeen niet voor bij jongere mensen maar het kan wel voorkomen. Het komt het meeste voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar, en dan name bij vrouwen.


 

Hoe ontstaat rosacea?

Hoe rosacea ontstaat is nog niet bekend maar er zijn wel theorieën bedacht maar of ze kloppen weten we niet. een van de theorieën is dat de adertjes in het gelaat abnormaal zijn verwijd door een toegenomen bloedstroom. Of door een veranderende reactiepatroon van de bloedvaatjes die overactief reageren op prikkels van zowel binnenuit als buitenaf. Hierdoor ontstaat er stilstand van het bloed en daardoor een ontsteking-reactie uitlokt wat resulteert in roodheid, zwelling, bultjes en puskoppen. Maar nogmaals, dit is een theorie die nog niet bewezen is.


Kan rosacea verergeren?

Ja dat kan zeker, het belangrijkste waar op gelet moet worden is alcohol en bepaalde voedingen, dit zorgt voor een tijdelijke verergering. Alcohol maakt het bloed dunner en laten de bloedvaatjes wat meer uitzetten waardoor het nog intenser van kleur kan worden. Ook sterk gekruid voedsel of hete soep kan ervoor zorgen dat de rosacea tijdelijk heftiger wordt.


Ook geneesmiddelen kunnen een impact hebben bij rosacea. Voorbeeld daarvan zijn vaatverwijdende middelen die ingezet worden om de vernauwing van de aderen de verminderen.

Ook gebruik van corticolsteroïd-bevattende preparaten bijvoorbeeld hydrocortison of triamcinolon. Wat best bijzonder is als mensen dit medicijn gebruiken is dat het in eerste instantie minder word en bij stoppen van het medicijn dan komt het in ergere mate weer terug. En als je er weer opnieuw mee begint is het hetzelfde verhaal.


Ook temperatuur en het klimaat kan er voor zorgen dat de rosacea erger wordt. Omdat in de winter de huid net wat meer gestresste kan raken waar de haarvaatjes nog meer gaan uitzetten. Het is ook daarom erg belangrijk om in de winter de huid zeer goed te bescherming tegen uitdroging en de zon. Ookal is de zon minder sterk in de winter, de zon is er wel en door de verminderde ozonlaag is de huid vatbaarder om te verbranden.


Ook gevoeligheden voor bepaalde ingrediënten is niet ongewoon bij rosacea patiënten, door dat ze veel verschillende reingingsoorten, crèmes , serums en moisturizers gebruiken en vaak ook in korte tijd achter elkaar waardoor de huid veel stress krijgt en dus erger wordt, en zodra het fysiek ook erger wordt levert dat enorme mentale stress op bij de patiënt wat het ook kan verergeren.

Doordat rosacea voornamelijk op de neus en wangen voorkomt denken buitenstaanders dat het "alcoholisten" zijn of niet voor zichzelf zorgen. Wat het voor de patiënt extra vervelend maakt omdat diegene al zijn of haar best doet om de rosacea te verminderen maar het niet lukt. Patiënten met rosacea vermijden liever nieuw contact omdat veel conversaties gaan over hun huid en hoe vervelend het wel niet is, wat mentaal een behoorlijke dreun kan geven. Wat uiteindelijk voor een depressie kan zorgen als gevolg van rosacea. Ook tijdens de overgang kan het ervoor zorgen dat het erger wordt door de hormonale veranderingen/disbalans.Patiënten met rosacea hebben ook een verhoogde kans op hart-en vaatziekten, migraine, hoge bloeddruk, aderverkalking en een hartinfarct. Dus de conditie op peil houden is wel van groot belang.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page