top of page

Acne, wat is het en hoe kom je er vanaf?

Bijgewerkt op: 24 jun. 2022

Acne, je hebt ze in allerlei vormen en maten maar maakt niet uit welke je hebt want het is allemaal vervelend. Zo heb je acne vulgaris, acne inversa, acne excoriée des jeune filles, acne conglobata, acne fulminans, baby acne, acne keloidasis nucea.


Wie kan er allemaal acne krijgen?

Iedereen kan in principe acne krijgen vanaf de pubertijd. Ongeveer 85% van de mensen tussen de 12 en 24 jaar zijn er gevoelig voor.Acne vulgaris

Acne vulgaris is een van de meest voorkomende vormen van acne. Het kan zeer mild zijn door een enkele puist door meerdere puisten die ook flink ontstoken kunnen zijn. Je hebt overal talgklieren en door middel van je hormoonhuishouding kan er teveel en te dik talg worden aangemaakt waardoor het talg verstopt kan raken. Tevens leven in de huidporiën ook veel bacteriën die ontstoken kunnen raken doordat ze ingesloten zitten in de porie.

Nu zit er veel verschil tussen een puist, mee-eter en gesloten mee-eter.

Mee-eter grofweg een voorstadium van een puist. maar het verschil tussen een open mee-eter en gesloten mee-eter, zit hem in de kleur.

Heb je een mee-eter die zwart is dan is het een open mee-eter omdat het talg geoxideerd is.


Voorbeeld zwarte mee-eter:

Een gesloten mee-eter zegt het al dat de porie nog gesloten is en dus wit is van kleur.


Voorbeeld witte mee-eter:En een voorbeeld van een puist mag ook zeker niet ontbreken.

Maar naast gewone puisten bestaan er ook steenpuisten. Die beginnen net wat anders en voelen ook anders aan. Een steenpuist begint eerst met een rode plek en zwelling en veel warmte en voelt heel erg drukkend aan. Ze komen vooral voor in de oksels, gezicht, liezen, billen, in de nek of op de benen. en het kan ontstaan als de follikel verstopt is, beschadigd is of door te strakke, schurende kleding.


De bacteriën die de steenpuist veroorzaken zijn meestal de stafylokokken (staphylococcus aureus) en soms ook andere bacteriën zoals streptokokken. Iedereen kan deze bacteriën bij zich dragen, maar door huidbeschadiging kunnen de bacteriën een ontsteking veroorzaken, en bij de steenpuist zit dat helemaal onderin het haarzakje.

Meestal geneest de steenpuist uit zichzelf binnen een weekje. Dus smeer er niks op. Pas als ie open is gebroken en er komt veel pus uit dan kan je afspelen met lauwwarm water.

Belangrijk is wel als u vaak last hebt van een steenpuist om dan een bezoekje langs de huisarts/apotheker te brengen zodat zij u kunnen helpen.


Wat bijvoorbeeld goed kan helpen indien je niet allergisch bent voor aspirine, is de Clear Skin Kit van Alpha-H een goede oplossing. Hierin zitten producten die een hoge percentage salicylzuur bevatten, wat perfect is om de ontsteking aan te pakken en talg op te lossen waardoor mee-eters geleidelijk oplossen en acne verminderd. Belangrijk is wel dat producten de tijd moeten krijgen om in te werken. Vaak binnen een maand zie je resultaat, maar in combinatie met een behandeling kan resultaat sneller worden behaald.


Wilt u meer informatie over acne/acnesoorten, kom dan voor al langs en dan kan ik u verder helpen!

Bel/whatsapp: 0619223084

E-mail: v.huidexcellence@outlook.com

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page